Ανακοινώσεις: Π.Κατσούλης vs Β.Λουκόπουλο για τη Μαρίνα

Ανταλλαγές ανακοινώσεων με θέμα την Μαρίνα, μεταξύ του πρώην Δημάρχου Π.Κατσούλη και του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Β.Λουκόπουλου.

Αυτό το διάστημα οι ανακοινώσεις πηγαίνουν και έρχονται για πολλά σημαντικά προβλήματα του δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου. Εκεί που πρέπει να υπάρχουν οι διαφωνίες, πχ δημοτικά συμβούλια, επικρατεί σχετική ηρεμία. Ο λόγος είναι γνωστός. Το φαίνεσθαι να είναι καλά!

Οι ανακοινώσεις:

1)Π.Κατσούλης:

ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κυρία Υπουργέ

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως σε αυτή τη χώρα ουδείς πρέπει είναι υπεράνω των νόμων, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Επίσης, πως η εκτελεστική εξουσία είναι εκείνη που σε κάθε περίπτωση οφείλει να διασφαλίζει με τη στάση και τις αποφάσεις της το δημόσιο συμφέρον και μόνο.

Και όμως στην περίπτωση της πολύπαθης Μαρίνας Μεσολογγίου, οι ανωτέρω διαπιστώσεις δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται τα τελευταία χρόνια. Στις 17 Δεκεμβρίου, ήτοι σε ελάχιστες μέρες από σήμερα, ολοκληρώνεται η τριετής συμβατική προθεσμία της δεύτερης κατά σειρά σύμβασης παραχώρησης δημοσίου χώρου για την κατασκευή του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου και ενώ το όλο έργο παραμένει επί της ουσίας σταματημένο από το 2012, η εκτελεστική εξουσία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, η εκτελεστική εξουσία είναι το Υπουργείο που εσείς προΐσταστε και το οποίο αποτελεί το δεύτερο αντισυμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης παραχώρησης και κατασκευής του έργου.

Πρόσφατα, απαντώντας στη Βουλή των Ελλήνων σε επερώτηση της Βουλευτού κ. Τριανταφύλλου, αναφέρατε πως «δεν φταίει το Υπ. Τουρισμού αλλά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου για την κατάντια του έργου της Μαρίνας Μεσολογγίου». Κοινώς αποποιηθήκατε των ευθυνών σας και σιωπήσατε εκκωφαντικά, ενώ γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στη μαρίνα Μεσολογγίου και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση.

Γνωρίζετε πως:

  1. Από την υπογραφή της νέας σύμβασης και μετά (17.12.2013), η Μαρίνα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς άδεια, δήθεν (και παρανόμως σύμφωνα με το νόμο 2160/1993 και την υπογραφείσα σύμβαση) ως «παρκινγκ σκαφών», ενώ η παρέα των διοικούντων της (Ολλανδός μέτοχος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου), συνεχίζει να εισπράττει παράνομα άφθονο χρήμα.
  2. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω του 1 εκατ. € από τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, για εικονικά τιμολόγια και όχι μόνο, προκειμένου να καλυφθεί το παράνομο χρήμα που εισπράττει η εταιρεία.
  3. Δεν κατασκεύασαν το ελάχιστο, σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στη σύμβαση που υπεγράφη, ενώ εισέπρατταν. Κρύφτηκαν επιμελώς πίσω από την προ έτους χάραξη του νέου αιγιαλού και της παραλίας, πέτυχαν να εκπνεύσει η τριετία δίχως έργο και κατέθεσαν πρόσφατα στο Υπουργείο σας, την 30 Μαρτίου 2016(!), νέα αίτηση για τροποποίηση της από το 2012 παλαιάς τροποποίησης χωροθέτησης.
  4. Όμως και σε αυτή τη νέα αίτηση για τροποποίηση της χωροθέτησης, κατέθεσαν τοπογραφικό το οποίο δεν συμφωνεί με τη νέα χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας! Το γεγονός μας γνωστοποιήθηκε μέσω εγγράφου – παρέμβασης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, η οποία απαιτεί την κατεδάφιση της περίφραξης της Μαρίνας και τη μεταφορά της στο όριο της παλαιάς παραλίας. Πρακτικά, το οικόπεδο της Μαρίνας είναι διαφορετικό απ’ αυτό που αποτυπώθηκε και κατατέθηκε στο Υπουργείο σας, προκειμένου να γίνει η τροποποίηση της χωροθέτησης. Είναι επίσης σαφής η επισήμανση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, για την προσοχή σας στο κατατεθειμένο τοπογραφικό, ενόψει της νέας τροποποίησης χωροθέτησης. Το εν λόγω έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, κοινοποιήθηκε στο Υπ. Τουρισμού εκκρεμούσης της επερώτησης της κας Τριανταφύλλου για τη Μαρίνα (το επισυνάπτω). Παρ’ όλα αυτά, απαντήσατε στη Βουλευτή ότι η τροποποίηση προχωράει και θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση, μετά του Υπουργού Περιβάλλοντος. Δηλαδή κα Υπουργέ, σε ξένο και λειψό οικόπεδο θα χωροθετηθεί η Μαρίνα; Οι υπηρεσίες σας και ειδικότερα κ. Μαρκάτου, η διευθύντρια της υπεύθυνης υπηρεσίας για τους τουριστικούς λιμένες, ήλεγξε τη χάραξη του νέου αιγιαλού και της παραλίας σε αντιπαραβολή με το οικόπεδο που συντάχθηκε και κατατέθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με αίτημα τη νέα χωροθέτηση; Πάρα ταύτα, γίνεται προώθηση της νέας τροποποίησης της χωροθέτησης. Εσείς θα βάλετε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας σε αυτή τη νέα χωροθέτηση, από την οποία είναι δεδομένο πως θα προκύψουν νέα, πιο δισεπίλυτα προβλήματα και εκ νέου καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου; Μήπως αυτή η νέα τροποποίηση χωροθέτησης είναι προσχηματική και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την παράταση της παράνομης λειτουργίας της επιχείρησης;
  5. Αναμφίβολα το Λιμενικό Ταμείο, ο τότε Πρόεδρος του το 2013, καθώς και ο Πρόεδρος του και Πρόεδρος της Μαρίνας Μεσολογγίου Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος, έχουν ευθύνες, σαφώς διαφορετικές από τις δικές σας. Έχουν ευθύνες διότι: (α) Παραχώρησαν «εν λευκώ» από το 2013 όλες τις αρμοδιότητες στον Ολλανδό μέτοχο, καθιστώντας τον «ιδιοκτήτη» της Μαρίνας. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας ήταν τότε ο κ. Λουκόπουλος Βασίλειος. Από το 2015, Πρόεδρος της Μαρίνας κατέστη ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος και προσφάτως ο νομικός του σύμβουλος κ. Βλάχος, με μέλος του Δ.Σ. τον ίδιο (β) Ουδέποτε ασκήθηκε το χρέος του Λ.Τ. ως ελεγκτής των οικονομικών της Μαρίνας, ως όφειλε. Οι κερδοφόροι ετήσιοι ισολογισμοί της εταιρείας Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε., της τάξης των 700.000€, εγκρίνονταν χωρίς να εισπράττει ούτε 1 € το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ως μέτοχος ποσοστού 5%. Εν ολίγοις ποτέ δεν δόθηκε μέρισμα. (γ) Το 2015, ο εκπρόσωπός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος, ψήφισε τους ισολογισμούς των ετών 2011, 2012 και 2013 “με επιφύλαξη”. Δεν δίστασε κατόπιν να αλλάξει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και κατάθεσε εκ νέου και παρανόμως τροποποιημένη την απόφαση για τους ανωτέρω ισολογισμούς (σχετική αναφορά από του Δημοτικούς Συμβούλους Κατσούλη – Μουρκούση – Τέγα εκκρεμεί στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, αλλά και στην κ. Εισαγγελέα Μεσολογγίου). (δ) Δεν έλεγξε την τροποποίηση χωροθέτησης, πριν αποστείλει το τοπογραφικό του οικοπέδου και τα άλλα δικαιολογητικά στο Υπ. Τουρισμού, αντιπαραβάλλοντας το με τη νέα χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. (ε) Δεν έλεγξε και δεν ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σας την απέστειλε για να την προωθήσετε και να την εγκρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος. (στ) Δεν απέστειλε, ως όφειλε, το σχετικό φάκελο της τροποποίησης χωροθέτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου για να εκφράσει αυτό την γνώμη του, σύμφωνα με το νόμο 2160/1993. Ούτε καν απάντησε σε αίτηση μου, όπως μου γνωστοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα της νέας τροποποίησης χωροθέτησης, παρ’ όλο που έγγραφο του Υπουργείου σας, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δ.Λ.Τ. το καθιστούσε υπεύθυνο για να μου παραχωρηθούν.

Τελικά,

Η Υπουργός Τουρισμού και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση της χώρας:

  1. Έχουν τη βούληση να εφαρμόσουν το νόμο 2160/1993, καθώς και τη σύμβαση παραχώρησης;
  2. Επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους, να προστατεύσουν μια επένδυση που απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, με ταυτόχρονη απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας;
  3. Ή θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική, βαδίζοντας στις ράγες του προκάτοχου σας στο Υπουργείο Τουρισμού και αυτή τη φορά με τη δική σας πολιτική κάλυψη θα διαιωνιστεί η παρανομία και η δυσφήμηση της χώρας μας στο εξωτερικό;

Κυρία Υπουργέ Τουρισμού

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια. Η αποποίηση ευθυνών και η σιωπή ενίοτε συνιστά συνενοχή. Άμεσα και εν όψει της λήξης της τριετούς προθεσμίας που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ολοκλήρωση των έργων, επιβάλλεται η λήψη μέτρων κατά της εταιρείας Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε.

Η ανεφάρμοστη από την εταιρεία σύμβαση, έπρεπε «χθες» να είχε καταγγελθεί. Το προβλέπει η ίδια η σύμβαση!

Το όλο έργο πρέπει να επαναδημοπρατηθεί (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 2012). Αποδείχτηκε για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο.

Μεσολόγγι 6/12/2016

Κατσούλης Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

Βασίλης Λουκόπουλος: «Απάντηση στην από 7-12-2016 επιστολή του κ. Κατσούλη προς την Υπουργό Τουρισμού κα. Ελ. Κουντουρά και στο μικρό μέρος που γίνεται αναφορά στο όνομα μου.

Κε Κατσούλη,

Στην από 7-12-2016 επιστολή σας προς την Υπουργό Τουρισμού κα. Ελ. Κουντουρά κάνετε μικρή μεν, αλλά ατυχή και επιλεκτική αναφορά στο όνομα μου, χωρίς η άποψη σας να συνοδεύεται με επιχειρήματα και τεκμηρίωση με νόμους. Επειδή λοιπόν κατά την διάρκεια της σύντομης θητείας μου ως Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου N. Αιτωλοακαρνανίας έχω να επιδείξω έργο, το έργο αυτό το υπερασπίζομαι από ευτελή πολιτικά συνθήματα, σκοπιμότητες και διατυπώσεις όπως εν προκειμένω η δική σας.

Κ. Κατσούλη σας θυμίζω τα εξής:

Συμμετείχατε ή όχι κατά το έτος 2013 σε συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής με θέμα το μέλλον της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» εκφράζοντας και την άποψη σας;

Ήσασταν ή όχι Δήμαρχος της Ι. Π. Μεσολογγίου την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2014;

Έχοντας πιθανόν πάθει μερική απώλεια μνήμης σας θυμίζω ότι η Μαρίνα λειτουργεί από το 2009. Από το 2009 έως το 2013 με κάποιο τρόπο διοικούνταν;. Έτσι δεν είναι; Επομένως κατ’ εσάς γι’ αυτό το χρονικό διάστημα διοικούνταν ορθά; Σας θυμίζω λοιπόν ότι από το 2009 έως το 2012 την διοίκηση είχε ο κ. Ι. Αγγελόπουλος διά εξουσιοδοτήσεων όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Από το 2012 έως το 2013 στην διοίκηση ήταν, είτε Προσωρινές Διοικήσεις ορισμένες διά δικαστικών αποφάσεων, είτε ο κ. Jo Mennen και μάλιστα όπως αναφέρετε «εν λευκώ», κι αυτά πριν καν αναλάβω ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου N. Αιτ/νίας. Εάν δεν το γνωρίζετε ούτε αυτό, σας καθιστώ γνωστό ότι είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» που τον εξέλεξε ως Διευθύνων Σύμβουλο. Επιπροσθέτως αυτό υποστηρίχθηκε και με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής όπου δεν είχα καμία συμμετοχή (είχαν όμως δικοί σας δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Πρόεδρος ήταν ο κ. Π. Παπαδόπουλος). Όλα αυτά τα ξεχνάτε; Όλα αυτά δεν σας ενόχλησαν καθόλου; Όλα αυτά τα αγνοείτε κι ήσασταν και Δήμαρχος;

Σας θυμίζω λοιπόν ότι αυτό που έγινε επί της δικής μου θητείας ως Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου N. Αιτ/νίας και μετά από απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, ήταν ο σχηματισμός Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ», με συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε μέτοχο. Τρεις μέτοχοι, τρεις εκπρόσωποι. Δεν συμφωνούν οι δύο μεγαλομέτοχοι μεταξύ τους; Τότε η Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» θα είναι στον εκπρόσωπο του Λιμενικού Ταμείου. Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από όλους τους μετόχους! Που είναι λοιπόν το πρόβλημα σας; Μήπως ότι δεν ήταν «εν λευκώ» ο «Έλληνας»; Για να μην μπερδεύεστε δε, σας διευκρινίζω ότι είναι άλλο πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, άλλο το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» κι άλλο η Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ».

Από τότε και έως σήμερα έχει αλλάξει αρκετές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ», τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές. Από τότε και έως σήμερα έχουν αλλάξει τουλάχιστον έξι (6) Πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου N. Αιτ/νίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου. Γεγονότα στα οποία δεν είχα καμία συμμετοχή, αφού από τις 2-6-2014 δεν ήμουν ούτε Πρόεδρος, αλλά ούτε καν μέλος της Λιμενικής Επιτροπής. Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός σκοπός σας κ. Κατσούλη; Ή μήπως απλώς δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε τα γεγονότα;

Δεν αντιληφθήκατε ότι από το 2009 έως το 2013 (σχεδόν 5 έτη) υπήρχε ολόκληρη διαμάχη μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και Λιμενικού Ταμείου, για το εάν έχει εκπέσει η σύμβαση και ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για τις περαιτέρω ενέργειες; Δεν ζούσατε εδώ; Απλώς «Δημαρχεύατε»;

Δεν μάθατε ότι το έτος 2013 το Υπουργείο Τουρισμού τέθηκε προ των ευθυνών του με αποτέλεσμα την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ», δημιουργώντας έτσι εκ νέου την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σπουδαίου αυτού αναπτυξιακού έργου; Δεν σας ενημέρωσαν οι νομικοί σας και μη σύμβουλοι; Δεν σας διάβασαν τις γνωμοδοτήσεις τους, δεν σας διάβασαν τις σχετικές ερωτήσεις Βουλευτών; Ερωτήσεις Βουλευτών κατευθυνόμενες και εθιμοτυπικές πλέον, μία κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν την ανυπαρξία τους.

Δεν αντιληφθήκατε ότι αρχές του έτους 2014 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και των μεγαλομετόχων κκ. Mennen και Αγγελόπουλου, όπου εξασφαλίζονται ετήσια μισθώματα για το Λιμενικό Ταμείο άνω των 50.000 Ευρώ, τα οποία και καταβάλλονταν; Δηλαδή, σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» για 40 έτη εξασφαλίζονται άνω των 2.000.000 Ευρώ για το Λιμενικό Ταμείο, πέρα του μερίσματος. Δεν ζούσατε εδώ;

Δεν ενημερωθήκατε, από μέλος της Λιμενικής Επιτροπής ο οποίος ήταν και δημοτικός σας σύμβουλος ότι μετά από αίτημα του Λιμενικού Ταμείου υπήρξε τουλάχιστον μία έκθεση ορκωτών λογιστών που αφορούσε την εταιρεία «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» και κοινοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο N. Αιτ/νίας στις αρχές του έτους 2014; Δεν ενημερωθήκατε ότι με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής λίγο πριν τα μέσα του έτους 2014 ζητήθηκε επιπλέον οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος κι από άλλους ορκωτούς λογιστές;

Κι αφού μετά από μία ολόκληρη Δημαρχιακή θητεία σας κι επιπροσθέτως άλλα δύο έτη μετά την λήξη της (περί τα 6 έτη συνολικά) αντιληφθήκατε ότι υπάρχει ο νόμος 2160/1993, πείτε μας ως ειδικός πλέον, για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της προόδου του έργου από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου; Ποιος είναι κατά την άποψη σας ο αρμόδιος φορέας να προκηρύξει νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό; Ποια θα είναι στην περίπτωση αυτή η συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου; Γνωρίζετε εάν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι νέοι επενδυτές; Γνωρίζετε εάν το Ελληνικό Δημόσιο φέρει τυχόν ευθύνες για την μη έως τώρα ολοκλήρωση του έργου; Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το έργο δεν θα μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες και ότι θα μπορέσει να γίνει νέος διαγωνισμός και ότι θα δούμε την Μαρίνα να λειτουργεί όπως πρέπει προς όφελος της περιοχής μας και δεν θα μετατραπεί σε ένα ερειπωμένο νεκροταφείο σκαφών εις όφελος άλλων ανταγωνιστικών Μαρίνων;

Επιπροσθέτως, η σύμβαση περιλάμβανε όρο για την απόδοση μερίσματος στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Κατά την διάρκεια της Δημαρχιακής σας θητείας 2010-2014, εισπράξατε κάποιο μέρισμα; Τι ενέργειες κάνατε εσείς γι’ αυτό ως τότε Δήμαρχος και ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος;

Εξηγήστε μας γιατί εφόσον υπήρχε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 2012 ότι «Το όλο έργο πρέπει να επαναδημοπρατηθεί», όπως εσείς αναφέρετε στην επιστολή σας προς την κα Υπουργό, παρόλα αυτά προσερχόμενος στις συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής του 2013 αποκλίνατε της αποφάσεως αυτής; Κε Κατσούλη Σας προκαλώ να με αμφισβητήσετε.

Από αρκετούς ακούμε τα πέντε τελευταία έτη για το τι κάνουν έτσι ώστε να μην ολοκληρωθεί το έργο της Μαρίνας Μεσολογγίου. Μπορεί κάποιος να μας πει τι έχει κάνει έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πολύπαθο αυτό έργο;

Δυστυχώς κε Κατσούλη υπήρξατε Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου. Το χειρότερο όμως για τον τόπο μας, είναι ότι ονειροπολείτε να είστε ξανά υποψήφιος Δήμαρχος.

Τέλος, είναι αλήθεια ότι κατά την διάρκεια της σύντομης θητείας μου ως Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου N. Αιτ/νίας έγινε παραγωγή ουσιαστικού αναπτυξιακού έργου, γεγονός που έθιξε συμφέροντα, δείχνοντας ταυτόχρονα την ανικανότητα πολλών εκ των διοικούντων να δώσουν λύση σε χρόνια και σημαντικά προβλήματα. Άφησα να είναι ο ίδιος ο χρόνος μαρτυράς μου είτε για να με δικαιώνει, είτε για να αποκαλύπτει σιγά σιγά τα συμφέροντα με ονοματεπώνυμα.

Βασίλης Λουκόπουλος
πρώην Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου N. Αιτωλοακαρνανίας»

Π.Κατσούλης: “Απάντηση στο Βασίλη Λουκόπουλο”

Απέστειλα μια ανοιχτή 5σελιδη επιστολή στην Αν. Υπουργό Τουρισμού. Δεν μου απάντησε η ίδια ή κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου. Δεν μου απάντησε ο νυν δήμαρχος, έως προσφάτως Πρόεδρος της Μαρίνας Μεσολογγίου Α.Ε. και νυν μέλος του Δ.Σ. αυτής. Μου απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση εφ’ όλης της ύλης, ο Πρόεδρος της εταιρείας το 2013, στον οποίο είναι ζήτημα αν αφιερώνω 5 λέξεις στην επιστολή μου! Το βρίσκετε φυσιολογικό αυτό;

Εγώ όχι και γι’ αυτό έθεσα τα εισαγωγικά στην απάντηση μου, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για τον πραγματικό συγγραφέα της ανακοίνωσης.

Φιλική συμβουλή, στον κατά τ’ άλλα συμπαθέστατο μου Βασίλη Λουκόπουλο: Πρόσεξε Βασίλη που βάζεις την υπογραφή σου, γιατί εσύ εκτίθεσαι και όχι οι όποιοι πιθανώς καλυπτόμενοι πίσω από εσένα. Πάνω στη σπουδή τους να αντιπαρατεθούν μαζί μου και να με εμπλέξουν μαζί τους στο «κάδρο των ευθυνών», σε εκθέτουν. Και για να σε προστατεύσω, σου απαντώ ακριβώς με τα λεγόμενα σου. Έγραψες λοιπόν:

1ο)«Ήσασταν ή όχι Δήμαρχος της Ι. Π. Μεσολογγίου την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2014;». Άλλος ήταν δήμαρχος το 2010, το 2011 ανέλαβα.

2ο) «Το χειρότερο όμως για τον τόπο μας, είναι ότι ονειροπολείτε να είστε ξανά υποψήφιος Δήμαρχος». Το ότι εξέφρασα προς την Υπουργό την αγωνία μου για μια επένδυση που έχει βαλτώσει στον τόπο μας, χαρακτηρίζεται από ΕΣΕΝΑ ως «ονειροπόλημα να ξαναγίνω δήμαρχος»; Προφανώς κάποιοι ανησυχούν για την καρέκλα τους και αυτό εκφράζεται στα λεγόμενά σου.

3ο) «Από το 2009 έως το 2013, η Μαρίνα με κάποιο τρόπο διοικούνταν;. Έτσι δεν είναι; Επομένως κατ’ εσάς γι’ αυτό το χρονικό διάστημα διοικούνταν ορθά;». Εμπράκτως έχω απαντήσει στο ερώτημα. Αν θεωρούσα πως διοικούνταν σωστά, δεν θα έπαιρνα με δική μου πρωτοβουλία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το 2012 για ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ! Και επειδή αφήνονται υπονοούμενα – γιατί οι συγγραφείς της απάντησης μόνο με σπέκουλα και υπονοούμενα εκφράζονται – ότι δήθεν σιωπώ για εκείνη την περίοδο διότι «την διοίκηση είχε ο κ. Ι. Αγγελόπουλος», ερωτώ: Βασίλη η απόφαση για επαναδημοπράτηση, ευνοούσε ή στρέφονταν σε βάρος του τότε διοικούντα; Κάθε νοήμων άνθρωπος θα απαντήσει πως στρέφονταν σε βάρος του Ι. Αγγελόπουλου. Ακόμη αποδεικνύεται με όλες τις πράξεις μου, πως δεν «Δημάρχευα» όπως ειρωνικά με καταγγέλλεις, αλλά πραγματικά ζούσα και υποστήριζα τον τόπο μου, όπως το κάνω και σήμερα.

4ο)«παρόλα αυτά προσερχόμενος στις συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής του 2013 αποκλίνατε της αποφάσεως αυτής; Κε Κατσούλη Σας προκαλώ να με αμφισβητήσετε». Δεν σε αμφισβητώ, όμως η ανακοίνωση σου λέει τη μισή αλήθεια. Η θέση μου για επαναδημοπράτηση δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο και ας έφτασα μέχρι το Μαξίμου για να την υποστηρίξω και ΕΣΥ αυτό το γνωρίζεις. Ούτε από εσένα είχε γίνει αποδεκτή. Σου θυμίζω έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού πριν υπογραφεί η νέα σύμβαση, το οποίο ρητώς ανέφερε «ότι επειδή η εταιρεία δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή μετά την καταγγελία της σύμβασης, υπάρχει η δυνατότητα είτε να γίνει νέα σύμβαση είτε να γίνει δημοπρασία». Συνηγόρησες, σε αγαστή συνεργασία με παράγοντες του Υπουργείου, στην υπογραφή νέας σύμβασης. Το αμφισβητείς; Στις λιγοστές συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής που καλέστηκα και αφού προηγουμένως είχε υπογραφεί η νέα σύμβαση, δεν είχε καμία αξία να υποστηρίζω αυτό που πλέον είχε απορριφθεί. Υποστήριζα δημοσίως και σε ΕΣΕΝΑ προσωπικά, μια και μόνη θέση: Εντός Δ.Σ. Μαρίνας και οι δυο μέτοχοι με πρόεδρο εσένα, ως πρόεδρο του Λ.Τ. Ουδέποτε έλαβα θέση υπέρ του ενός και κατά του άλλου μετόχου. Μήπως το αμφισβητείς και αυτό;

5ο) Αρχικά την αποδέχθηκες αυτή τη θέση και είχες και τη συγκατάθεση του τότε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, ο οποίος θυμίζω πως σε τοποθέτησε σε αυτή τη θέση για την επίλυση του προβλήματος Μαρίνα και μόνο. Κατόπιν όμως έκανες «τούμπα». Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μαρίνας, τον Ιούνιο του 2014, εμφανίσθηκες και πρότεινες τον αδερφό σου ως εκπρόσωπο του Λ.Τ. Αιτ/νίας, μετά από απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί με ισοψηφία, ληφθείσης όμως ως διπλή η δική σου ψήφος ως Προέδρου. Ο αδερφός σου εκπροσώπησε το Λ.Τ. στο Δ.Σ.της Μαρίνας και μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Μαρίνας εκλέχθηκε Πρόεδρος αυτής (όχι άμισθα). Πρώτη πράξη του ήταν, την ίδια μέρα εκλογής του Δ.Σ. της Μαρίνας, να παραχωρήσει με απόφαση του Δ.Σ. της Μαρίνας, δηλαδή με τη ψήφο του και τη ψήφο του Ολλανδού μετόχου Π. Μέννεν, όλα τα διοικητικά προνόμια της εταιρείας στον Π. Μέννεν. Μήπως το αμφισβητείς και αυτό;

6ο) Παρ’ όλο που απερρίφθη η πρόταση τοποθέτησης του αδερφού σου από το νέο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου επειδή δεν ήταν νόμιμη, αυτός παρέμεινε Πρόεδρος της Μαρίνας μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Πριν αποχωριστεί την προεδρία, έλαβε μαζί με τον Π. Μέννεν απόφαση του Δ.Σ. της Μαρίνας και κατέθεσαν προσφυγή στον Υπουργό Ναυτιλίας κατά της απόφασης του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Διερωτώμαι Βασίλη, ποιος ο λόγος ο ένας μέτοχος διακαώς να επιθυμεί εκπρόσωπο του Λιμενικού Ταμείου τον αδερφό σου; Θυμίζω πως η προσφυγή απερρίφθη από τον Υπ. Ναυτιλίας και αργότερα επί νυν δημάρχου Ν. Καραπάνου, το νέο προσωρινό Δ.Σ. της Μαρίνας κατέθεσε (άκουσον, άκουσον), προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας! Προφανώς για το καλό του τόπου…

Τέλος και επειδή στην «απάντηση σου» διατυπώνονται ορισμένα ρητορικά προς έμενα ερωτήματα, όπως «Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το έργο δεν θα μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες και ότι θα μπορέσει να γίνει νέος διαγωνισμός και ότι θα δούμε την Μαρίνα να λειτουργεί όπως πρέπει προς όφελος της περιοχής μας και δεν θα μετατραπεί σε ένα ερειπωμένο νεκροταφείο σκαφών», απαντώ:

Τα ίδια έλεγαν και έγραφαν και τότε. Όμως, αν η θέση μου και θέση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2012 είχε γίνει αποδεκτή, τώρα, σχεδόν μια 5ετια μετά, δεν θα είχαμε ένα δίχως άδεια λειτουργίας «παρκινγκ λιγοστών σκαφών» που μας δυσφημεί, αλλά μια Μαρίνα στην οποία θα εργάζονταν δεκάδες συμπολίτες και θα άφηνε ένα σημαντικό εισόδημα στην τοπική κοινωνία. Στην τωρινή οδυνηρή εξέλιξη έχεις σοβαρές ευθύνες και εσύ, ως Πρόεδρος του Λ.Τ. από τον Ιούλιο του 2013 έως τις 30-5-2014 που σε έπαψαν. Δυστυχώς, τόσο για σένα όσο και για τους συνοδοιπόρους σου συν-γράφοντες της ανακοίνωσης σου, η ιστορία 5 ετών είναι ο πλέον αμείλικτος κριτής σας.

Αυτά Βασιλάκη μου και είμαι στη διάθεση σου για οποιοδήποτε περαιτέρω δημόσιο διάλογο. Σου υπενθυμίζω ότι σου είχα πει και τότε. «Φυσικός επιστήμονας είσαι, μην μπλέκεις με τα πίτουρα γιατί θα σε φάνε οι κότες»…

Κατσούλης Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Απάντηση Λουκόπουλου στον Κατσούλη

Κε Κατσούλη απαντήστε επί των ερωτημάτων και μην υπεκφεύγετε αυτών.

Κε Κατσούλη επανέρχομαι στο δημόσιο διάλογο και για άλλη μια φορά σας λέω ότι συνεχίζετε να παραποιείτε τα πραγματικά γεγονότα. Δεν απαντάτε στα ερωτήματα που σας έθεσα. Αντί για ξεκάθαρες απαντήσεις προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ανάλογο ύφος, το οποίο δεν ακολουθώ για να βγαίνουν συμπεράσματα. Με την σειρά μου σας απαντώ και σας ερωτώ ξανά.
1ον) Εάν θέλετε απαντήσεις από την κα. Υπουργό ή κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου ή τον κ. Δήμαρχο να τις αναζητήσετε από αυτούς.
2ον) Κε Κατσούλη αναφέρετε «Η θέση μου για επαναδημοπράτηση δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο και ας έφτασα μέχρι το Μαξίμου για να την υποστηρίξω και ΕΣΥ αυτό το γνωρίζεις. Ούτε από εσένα είχε γίνει αποδεκτή.». Κ. Κατσούλη οφείλετε να τα αποδείξετε. Διότι αφενός δεν το γνωρίζω εάν πήγατε στο Μαξίμου, αφετέρου υποβάλλατε κάποιο σχετικό αίτημα στο Μαξίμου ή προς το Λιμενικό Ταμείο και η Λιμενική Επιτροπή σας απάντησε επί αυτού;
3ον) Κε Κατσούλη αναφέρετε: «Σου θυμίζω έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού πριν υπογραφεί η νέα σύμβαση, το οποίο ρητώς ανέφερε «ότι επειδή η εταιρεία δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή μετά την καταγγελία της σύμβασης, υπάρχει η δυνατότητα είτε να γίνει νέα σύμβαση είτε να γίνει δημοπρασία».». Κ. Κατσούλη ενδεχομένως τέτοια έγγραφα να υπάρχουν από το 2009. Σας ερωτώ. Έγινε καταγγελία της σύμβασης και από ποιον; Πείτε μας από ποιο νόμο, ποιο άρθρο και ποια παράγραφο προβλέπεται η δυνατότητα των επιλογών αυτών από το Λιμενικό Ταμείο;
4ον) Κε Κατσούλη αναφέρετε: «Στις λιγοστές συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής που καλέστηκα και αφού προηγουμένως είχε υπογραφεί η νέα σύμβαση, δεν είχε καμία αξία να υποστηρίζω αυτό που πλέον είχε απορριφθεί.». Κ. Κατσούλη μήπως είστε σε σύγχυση και τρόμο; Η φυσική σας παρουσία στις συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής και η διατύπωση των απόψεών σας έλαβε χώρα πριν την υπογραφή της νέας συμβάσεως. Ούτε αυτό δεν μπορείτε να κατανοήσετε;
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι εσείς κ. Κατσούλη προσερχόμενος στις συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής του 2013 και συμμετέχοντας σε προτάσεις για τα επόμενα βήματα, δεν είχατε ποτέ την αμετακίνητη άποψη ότι το έργο πρέπει να επαναδημοπρατηθεί. Απεναντίας είχατε την άποψη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συμμετοχή του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε αυτό. Προφανώς και γι’ αυτό δεν με αμφισβητείτε.
5ον) Κε Κατσούλη αναφέρετε: «…Αρχικά την αποδέχθηκες (εννοείτε κ Κατσούλη να είμαι εγώ Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» ) αυτή τη θέση και είχες και τη συγκατάθεση του τότε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα,…». Κ. Κατσούλη ποτέ δεν αποδέχθηκα να είμαι Πρόεδρος της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ». Αποδείξτε το διά εγγράφων.
6ον) Κε Κατσούλη αναφέρετε: «Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μαρίνας, τον Ιούνιο του 2014, εμφανίσθηκες και πρότεινες τον αδερφό σου ως εκπρόσωπο του Λ.Τ. Αιτ/νίας, μετά από απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής…». Σας ξαναθυμίζω ότι αυτό που έγινε όπως επιβεβαιώνετε και εσείς είναι ότι μετά από απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, σχηματίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ», με συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε μέτοχο. Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από όλους τους μετόχους. Υπέρ αυτής ψήφισαν και οι δύο μεγαλομέτοχοι, οι κκ. Mennen και Αγγελόπουλος. Η επιλογή του φυσικού προσώπου, που θα εκπροσωπούσε το Λιμενικό Ταμείο στο ΔΣ της εταιρείας «Μαρίνα Μεσολόγγι ΑΕ» ήταν μία από τις καλύτερες που θα μπορούσε να γίνει με βάση τα δεδομένα εκείνης της χρονικής περιόδου και προκειμένου να διασωθεί το έργο. Εξάλλου ποτέ δεν το απέκρυψα. Δημοσιεύθηκε εξαρχής και στον τοπικό τύπο. Την ίδια πρόταση θα εισηγούμουν και σήμερα. Σας τονίζω ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου ελήφθησαν μόνο νόμιμες αποφάσεις. Μην τα μπερδεύετε, άλλο προσφυγή κι άλλο απόφαση. Αυτό κρίθηκε και από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου. Εσείς όμως γιατί κόπτεστε για την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου αφού ήσασταν υπέρμαχος της άποψης «επαναδημοπράτηση του έργου»;
7ον) Κε Κατσούλη ποτέ δεν παύθηκα. Υπέβαλλα τρεις έγγραφες παραιτήσεις προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου (13-12-2013, 5-02-2014 και 02-06-2014 διά εξωδίκου εγγράφου). Πόσο άλλο θα αλλοιώνετε την αλήθεια;

Και τώρα επί της ουσίας. Σας ερωτώ ξανά:
1. Ποιος έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της προόδου του έργου από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου;
2. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας να καταγγείλει την σύμβαση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου;
3. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας να προκηρύξει νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό;
4. Ποια θα είναι στην περίπτωση αυτή η συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου;
5. Γνωρίζετε εάν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι νέοι επενδυτές;
6. Γνωρίζετε εάν το Ελληνικό Δημόσιο φέρει τυχόν ευθύνες για την μη έως τώρα ολοκλήρωση του έργου;
7. Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το έργο δεν θα μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες και ότι θα μπορέσει να γίνει νέος διαγωνισμός και ότι θα δούμε την Μαρίνα να λειτουργεί όπως πρέπει προς όφελος της περιοχής μας και δεν θα μετατραπεί σε ένα ερειπωμένο νεκροταφείο σκαφών εις όφελος άλλων ανταγωνιστικών Μαρίνων;
8. Επιπροσθέτως, η σύμβαση περιλάμβανε όρο για την απόδοση μερίσματος στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου. Κατά την διάρκεια της Δημαρχιακής σας θητείας 2010-2014, εισπράξατε κάποιο μέρισμα; Τι ενέργειες κάνατε εσείς γι’ αυτό ως τότε Δήμαρχος και ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος;
9. Εξηγήστε μας γιατί εφόσον υπήρχε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 2012 ότι «Το όλο έργο πρέπει να επαναδημοπρατηθεί», όπως εσείς αναφέρετε στην επιστολή σας προς την κα. Υπουργό, παρόλα αυτά προσερχόμενος στις συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής του 2013 αποκλίνατε της αποφάσεως αυτής;
Δυστυχώς κε Κατσούλη υπήρξατε Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου. Το χειρότερο όμως για τον τόπο μας, είναι ότι ονειροπολείτε να είστε ξανά υποψήφιος Δήμαρχος.
Με ευχές δεν γίνεται τίποτα. Εύχομαι να επαναδημοπρατηθεί το έργο. Εύχομαι να ολοκληρωθεί το έργο.
Βασίλης Λουκόπουλος
πρώην Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου N. Αιτωλοακαρνανίας

Υ.Γ.1 Πανούλη, εγώ τις επιστολές τις συντάσσω μόνος μου. Όμως διαπιστώνω ότι σε άλλων τις επιστολές υπάρχει ταυτόσημο κείμενο με έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου.
Υ.Γ.2 Πάντως θα συμφωνήσω μαζί σου στο εξής: «Φυσικός επιστήμονας είσαι, μην μπλέκεις με τα πίτουρα γιατί θα σε φάνε οι κότες»…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s