Το πρόβλημα δεν λύνεται με σχόλια στο facebook

Ένα θέμα που δυστυχώς βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα του Μεσολογγίου είναι αυτό της κακής νοοτροπίας και της έλλειψης παιδείας των πολιτών όσον αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών.


Το πρόβλημα είναι διαχρονικό άρα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως η δημοτική αρχή έχει πέσει θύμα μιας απρόβλεπτης κρίσης, παρόλο που ορισμένοι αιρετοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν κάπως έτσι. Η κακή νοοτροπία του Μεσολογγίτη δεν γεννήθηκε φέτος. Υπήρχε και δυστυχώς δεν μπορεί να σταματήσει με σχόλια μέσω facebook αλλά μπορεί να αποτελέσει παρελθόν μέσα από ουσιαστική δράση, μεγάλη υπομονή και επιμονή.

Στους κάδους του Μεσολογγίου βλέπουμε να γράφει «Οι άνθρωποι φτιάχνουν την πόλη». Τα αυτοκόλλητα αυτά δεν προέρχονται από δράση της δημοτικής αρχής για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά από κάποιον συμπολίτη μας που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει το αίσθημα ευθύνης των πολιτών για την πόλη που ζουν.

Η νέα δημοτική αρχή αδιαφορεί γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα αφού δεν έχει κάνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της καθαρής πόλης. Θεωρούμε υποχρέωση της δημοτικής αρχής να στρέψει το βλέμμα της προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και αυτό μπορεί να γίνει με απλές δράσεις.  Μπάνερ σε δημοτικούς χώρους με μηνύματα ευαισθητοποίησης, ενημερώσεις σε σχολεία, φυλλάδιο ενημερωτικό για το πως θα γίνεται η ανακύκλωση και σε ποια σημεία, επισκέψεις σε όλες τις γειτονιές και ενημέρωση των κατοίκων από κοντά.
Μεγάλη επένδυση είναι όμως τα σχολεία. Αν κάθε μικρό παιδί μάθει να σέβεται την πόλη, να μην πετάει τα σκουπίδια όπου βρει, θα το περάσει και στους ασυνείδητους γονείς αλλά και θα αποτελεί τη νέα γενιά Μεσολογγιτών. 
Βέβαια η κάθε δράση πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με σωστό τρόπο και όχι να γίνει μία φορά για να πούμε πως έγινε. Υπομονή και επιμονή. Επιπλέον αφού θέλουμε να περάσουμε στη γενιά της ανακύκλωσης στην πηγή η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση δείχνει μονόδρομος.

Αν η δημοτική αρχή δεν έχει την τεχνογνωσία ή το ανθρώπινο δυναμικό να οργανώσει τέτοιες δράσεις, στην πόλη φαίνεται πως υπάρχουν άτομα/ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν. Όπως ο ανώνυμος συμπολίτης που κόλλησε τα αυτοκόλλητα στους κάδους, όπως οι saltsinistas που ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της αφισορύπανσης, όπως δεκάδες άτομα που σχολιάζουν σε φόρουμ στο διαδίκτυο.

Μιας και είπαμε αφισορύπανση. Βλέπουμε αφίσες, ακόμη και δημοτικών παρατάξεων, κολλημένες σε δέντρα και σε άλλα λάθος σημεία. Ο δήμος τι έχει κάνει γι’ αυτό; Εφαρμόστηκαν τα πρόστιμα;

12404395_10154163123727289_2091086368_n

Αφού η δημοτική αρχή κέρδισε εμπειρία από το πρότζεκτ με την υποψηφιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, μπορεί να την αξιοποιήσει και σε ακόμη ένα πρότζεκτ. Αυτό για μία πόλη καθαρή. Μία πόλη με ευαίσθητους πολίτες.

Αναγνώστης

Στείλε το άρθρο σου: tokanoni@hotmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s