Κυβερνώντες, αρμόδιοι, εργαζόμενοι μίλησαν. Ήρθε η ώρα της κοινωνίας για το Νοσοκομείο

Τα λόγια ποτέ δεν τελειώνουν. Είτε όμως αυτά είναι αληθινά είτε λόγια του αέρα, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των πράξεων για το Νοσοκομείο. Δεν επιθυμούμε σώνει και καλά να θεωρήσουμε ότι επί του προκειμένου κάποιοι κυβερνητικοί περιφρονούν τα όσα υφίστανται οι πολίτες της περιοχής μας εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεών τους και ότι ψεύδονται επιπροσθέτως αδίστακτα, προσπαθώντας να εξαπατήσουν τον κοσμάκη, λέγοντας μεγάλα λόγια και κάνοντας τα εντελώς αντίθετα με τις αποφάσεις τους. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι ορισμένοι, εντελώς αποχαλινωμένοι αρμόδιοι γελοιοποιούν και εξευτελίζουν κάθε έννοια κυβερνητικού ενδιαφέροντος για το Νοσοκομείο  – γινόμενοι ρεζίλι οι ίδιοι λόγω της στάσης τους  επί του θέματος απαξιώνοντας ταυτόχρονα και την κυβέρνηση.

Πέρα από το τραγικό σημείο στο οποίο έχει καταβυθίσει πλέον η διοίκηση το τελευταίο διάστημα την παθολογική και την καρδιολογική κλινική, να μην  μπορούν να κάνουν εισαγωγές ασθενών, κάτι παραπάνω από εξοργιστική έχει καταντήσει ιδιαίτερα τελευταία η συνολικότερη  κατάσταση ακριβώς λόγω της στάσης αυτής της διοίκησης.  Η υπόθεση προσλαμβάνει κωμικοτραγικές διαστάσεις όταν συνειδητοποιεί κανείς έναντι τίνος ποσού διαλύονται υπηρεσίες του Νοσοκομείου, παρά την αντίδραση και την οργή των εργαζομένων, στο όνομα της εξοικονόμησης λίγων ευρώ. Και μόνο ο τρόπος που μπαίνουν από τη διοίκηση τα σχετικά ζητήματα  προκαλεί θύελλα οργής. Είναι εξωφρενικό! Ένας ολόκληρος πληθυσμός δεκάδων χιλιάδων κατοίκων να ταλαιπωρείται και να κινδυνεύει, κλείνοντας υπηρεσίες του Νοσοκομείου ή καταργώντας βάρδιες προσωπικού, για λίγα ευρώ!

Δεν πιστεύουμε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του  Νοσοκομείου, άλλωστε για το ακριβώς αντίθετο έχει μόλις πρόσφατα δεσμευτεί η ίδια. Γι’ αυτό και εξοργίζονται οι πολίτες όταν βλέπουν πως κανένα άλλο μέλημα δεν έχουν προφανώς οι εδώ διοικούντες πέραν από την περαιτέρω  μείωση του ήδη κατακόρυφα μειωθέντος κόστους λειτουργίας του Νοσοκομείου, ελπίζοντας οι ίδιοι, ποιος ξέρει σε τι.

Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο κι έχει πειστεί ο καθένας πως λόγω της κρίσης, καθώς πολύς κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα, δεν μπορεί να ταξιδεύει για την υγεία του. Αλλά ακόμη και στις δύο πιο νευραλγικές κλινικές του Νοσοκομείου, την παθολογική και την καρδιολογική, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και σήμερα, παρ’ όλες τις σχετικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης; Πώς να ταξιδεύουν επιπροσθέτως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι – χρόνιοι ή προσωρινοί – , οι καρδιολογικοί, ορθοπεδικοί, οι χειρουργικοί ασθενείς της περιοχής και πού ακριβώς να νοσηλεύονται; Πρέπει, επιτέλους, να προστατευτεί το Νοσοκομείο από τη λεηλασία, την αρπαγή ακόμη και της ψυχής του μαζί με την αξιοπρέπεια των πολιτών και από τις άγριες καταστροφικές τάσεις απίστευτης έκτασης ορισμένων. Από τη σημερινή μανία,  το άγριο «ξήλωμα» και την αφαίμαξη  στο όνομα της… «διασύνδεσης» και εν όψει της μείωσης πάση θυσία του λειτουργικού κόστους. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Καλά θα κάνει τουλάχιστον η παρούσα διοίκηση να σηκωθεί να φύγει γιατί οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν οργιστεί εναντίον της. Αυτό εκφράζεται πλέον καθημερινά. Για την κυβέρνηση δεν το πιστεύουμε, αφού συχνά  δηλώνει πως στηρίζει το Νοσοκομείο, αλλά αν οι εδώ αρμόδιοι νομίζουν ότι οι Μεσολογγίτες, οι Ναυπακτιώτες και οι Ξηρομερίτες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και αντί να εξοργίζονται πρέπει να λένε και «ευχαριστώ» επειδή αν… το παλέψουν λιγάκι  μπορούν να ταξιδεύουν ως το  «διασυνδεόμενο υπερσύγχρονο», δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα. Πόσω μάλλον που η συνέχιση της αδιαφορίας για την παθολογική, την καρδιολογική κ.λ.π., μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την ταλαιπωρία των πολιτών, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται πλέον η αντίσταση και η συνολική συμβολή  τοπικών αρχών και φορέων για να μη γίνουν τα ακόμη χειρότερα αίσχη σε βάρος του Νοσοκομείου. Ορισμένοι οιωνοσκόποι αποφαίνονται πως οι οιωνοί ακόμη δεν είναι καθόλου καλοί για το Νοσοκομείο. Αφήνοντας αυτούς στην άκρη, εμείς λέμε πως δεν είναι ώρα τώρα για κλίμα ηττοπάθειας, αλλά για κλίμα αυτοπεποίθησης. Τίποτα δεν έχει κριθεί.  Όλα μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί να μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα και άκοπα. Κουνάμε λίγο και το δαχτυλάκι μας Τα λάθη που έχουν κάνει για το Νοσοκομείο μπορούν να διορθωθούν. Μεταφερόμενα, ακριβή λόγια καλής φίλης από πρόσφατη συζήτηση μαζί της:

«Οι παλιοί πολιτικοί το σεβάστηκαν το Μεσολόγγι. Οι καινούργιοι δεν έχουν φιλότιμο. Είναι εξευτελισμένοι. Τα πήραν όλα. Δεν άφησαν τίποτα. Τώρα απαξιώνουν και επιδιώκουν να κλείσουν και το Νοσοκομείο; Οι Μεσολογγίτες, δηλαδή, θα πρέπει να φύγουν από την πόλη;  Πώς τα καταργούν όλα σε μια πόλη;  Σ’ αυτήν την πόλη! Όμως δεν μπορεί να σβήσει ποτέ το Ιερό Μεσολόγγι. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  μας, με την αγιοσύνη του, έκανε και κάνει ό, τι μπορεί. Ο δήμαρχος, παρακολουθεί το θέμα; Σκοπός είναι να έχουμε αποτελέσματα. Γίναμε τόσο μαλθακοί, τόσο άχρηστοι ώστε δεν μπορούμε να αντιδράσουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ούτε για το Νοσοκομείο μας; Έχω δει πολλούς Μεσολογγίτες (άνδρες κυρίως) χειροκροτητές, έτοιμους «να κατεβάσουν και τα παντελόνια τους» μπροστά σε κυβερνώντες πολιτικούς για μικροεξυπηρετήσεις, μικροσυμφέροντά τους, αδιαφορώντας για το γενικό καλό και το συμφέρον της πόλης. Ντροπή! Και όσοι δεν νοιάζονται κάνουν κακό στο Μεσολόγγι!». Τα είπε όλα! Ομολογούμε  ότι σοκαριστήκαμε.  Για να δούμε, εντέλει, τι θα γίνει με το Νοσοκομείο, αφού «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη», όπως έλεγε και ξανάλεγε με έμφαση και η καλή φίλη.

 Του Βασίλη Μπρούμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s