Βήματα προόδου:Ο πολίτης (Μέρος Πρώτο)

plateiaΌταν είσαι  ένας απλός πολίτης και σου αρέσει να αρθρογραφείς  που και που για θέματα που νομίζεις ότι αξίζει να πεις μια κουβέντα βάση των εμπειριών σου και των γνώσεων σου δεν είναι και τόσο δύσκολο να εκφέρεις μια γνώμη με βάση την κοινή λογική υπό την δική σου πάντα οπτική γωνία. Ένας πολύ καλός φίλος με συμβούλευσε μάλιστα  να μη γράφω δημόσια σε πρώτο πρόσωπο γιατί αυτό δηλώνει υπεροψία και κυνισμό. Πιστεύω όμως ότι  ίσως έχει έρθει  η ώρα να μιλάμε πια σε πρώτο πρόσωπο γιατί είναι καιρός να αναλάβουμε ευθύνη αυτών που λέμε και να δώσουμε για αλλαγή αξία και στην πιο ασήμαντη γνώμη που έχει το θάρρος της δημόσια έκφρασης και  πολλές φορές ας γίνεται και στόχος.

Μου ζητήθηκε λοιπόν να γράψω μια γνώμη για το τι πρέπει να γίνει στο Μεσολόγγι και τι βήματα προόδου πρέπει να γίνουν ώστε η πόλη να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Η αλήθεια είναι ότι γράφοντας κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο γιατί οι παθογένειες που ταλανίζουν την πόλη αφορούν τόσο το πολίτη –εμάς δηλαδή τους ίδιους- όσο και  το επίσημο κράτος όπως αυτό αντιπροσωπεύεται με τις δημόσιες υπηρεσίες,  την αιρετή δημοτική/περιφερειακή αρχή που προσλαμβάνει κάθε φορά που έχουμε  εκλογές,  με το σύνταγμα και τις χιλιάδες νομοθετικές ρυθμίσεις ή διατάξεις που ψηφίζουν οι βουλευτές μας και καλούνται να εφαρμόσουν αυτοί που προανέφερα με την συνδρομή της δικαστικής εξουσίας.

Πως εμείς οι πολίτες άθελά μας πολλές φορές υποβαθμίζουμε το αστικό μας περιβάλλον; Κυρίως  πετώντας σκουπίδια όπου βρούμε. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτής της  περιοχής είναι τα κάθε λογής σκουπίδια σε κοινόχρηστους χώρους, σε δρόμους, σε δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε παραλίες , σε οικόπεδα, σε ιστορικούς  χώρους και σε χώρους πρασίνου. Η πόλη έχει μια σημαντική ιστορία και γεωγραφία με ασύγκριτα πλεονεκτήματα που ευνοούν την ανάπτυξη εξειδικευμένου τουρισμού όπως ο συνεδριακός, οικοτουριστικός , ο αθλητικός ακόμη και ο ακαδημαϊκός τουρισμός. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ένα καθαρό περιβάλλον γίνεται πιο εύκολα επισκέψιμο όπως ακριβώς έχουμε  το σπίτι μας ή την επιχείρησή μας.

Η συλλογικότητα μέσω της εθελοντικής προσφοράς είναι εξίσου σημαντική για την πρόοδο μιας πόλης.  Σε αυτό μπορώ να πω ότι έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σοβαρή βάση στον δήμο μας αν κρίνω από τον αριθμό των συλλόγων που υπάρχουν στον Δήμο μας. Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πολίτες εδώ είναι καθαρά ο συντονισμός των συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων σε επίπεδο δραστηριοτήτων ώστε να ενεργοποιηθεί η αδιάφορη πλειοψηφία. Αυτόν τον ρόλο θα μπορούσε να τον αναλάβει η δημοτική αρχή  ώστε να προωθηθεί η ιδέα της συλλογικότητας από τα σχολεία και να γίνει παιδεία. Η συλλογικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων(φεστιβάλ φωτογραφίας) , της παροχής ανθρώπινων υπηρεσιών( πχ ασύρματα δίκτυα) , την παροχή εξειδικευμένης γνώσης μέσω συνεδρίων(πρόληψη, αστικός σχεδιασμός) κτλ. Όλα αυτά πρέπει να έχουν ως στόχο την δια βίου μάθηση αλλά και να βοηθήσουν την ίδια δημοτική αρχή να αφουγκράζεται εγκαίρως τα προβλήματα των πολιτών και να προσφέρουν λύσεις μέσω μιας μορφής άμεσης δημοκρατίας που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει άνετα πια.

Το Μεσολόγγι έγινε γνωστό ιστορικά κυρίως επειδή οι κάτοικοί του προτίμησαν να θυσιαστούν για την ελευθερία τους. Ίσως  το μεγαλύτερο βήμα προόδου που πρέπει να κάνουμε σα πολίτες  ειδικά αυτή την κρίσιμο περίοδο που διανύουμε έχοντας ένα κράτος που έχει χρεοκοπήσει είναι να καταλάβουμε σε βάθος τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά μας. Πάνω σε αυτό θα μπορούσα να γράφω σελίδες και σελίδες για το τι πιστεύω ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα ξεχωριστά και τι οφέλη μπορεί να έχει για την κοινωνία μας. Το ζουμί εδώ με απλά λόγια είναι πως βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Σε ατομικό επίπεδο πόσο ανεκτικοί είμαστε στην διαφορετικότητα την φυλετική, εθνική, την σεξουαλική, την διαφορετικότητα έκφρασης και αντίληψης. Σε κοινωνικό επίπεδο είναι πόσο ανοιχτοί είμαστε στην θετική αλλαγή που μπορεί να αφορά και στάση ζωής πολλές φορές. Πόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε με καινοτομία προσφέροντας κάτι σύγχρονο για την χώρα και την παγκόσμια κοινότητα.  Πόσο γρήγορα μπορούμε να στρέψουμε την τοπική οικονομία που στηρίζεται στο κράτος που χρεοκόπησε   χρησιμοποιώντας διαφορετικά παραγωγικά μοντέλα και εργαλεία εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας προσφέρει το παγκοσμιοποιημένο πια επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Πως μπορούμε να καταγράψουμε τις ανάγκες υγείας και εκπαίδευσης  της περιοχής μας για να απαιτήσουμε με σχέδιο. Σε πολιτικό επίπεδο ουσιαστικά να μάθουμε να επιλέγουμε όχι με δημαγωγικά και συμφεροντολογικά κριτήρια αλλά με βάση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προσώπου που θα μας εκπροσωπεί τόσο τοπικά όσο και στην Βουλή των Ελλήνων. Το σύστημα που μας χρεοκόπησε δεν αλλάζει εύκολα γιατί αν το καλοσκεφτούμε όλοι ψηφίζουμε για να έχουμε σύμμαχο τον πολιτικό στην καθημερινότητα μας που λέγεται πολυνομία, γραφειοκρατία, στρατός, νοσοκομείο, εκπαίδευση, εργασία, επιδότηση, δικαστήριο, πρόστιμο και εξυπηρέτηση σε δημόσια υπηρεσία.

Αν ως πολίτες αλλάξουμε λοιπόν τον τρόπο που δρούμε καθημερινά προστατεύοντας το περιβάλλον μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει ο τόπος για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, μάθουμε να συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και πνευματικής δραστηριότητας  παίρνοντας ρίσκα κλείνοντας  τα αυτιά μας σε μοιρολατρία ωχαδερφισμό και καταστροφολογία, απαιτούμε  με οργανωμένο σχέδιο μετά από ενδελεχή ενημέρωση, σεβαστούμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και σταματήσουμε να αυθαιρετούμε ΝΑΙ πιστεύω σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου για να γίνει ο δήμος μας αυτό που μπορεί. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ένας από τους πιο σπουδαίους Αμερικανούς είχε πει ότι φορολογούμαστε 2 φορές περισσότερο επειδή είμαστε οκνηροί, τρεις φορές περισσότερο επειδή είμαστε περήφανοι να δουλέψουμε και  τέσσερις φορές περισσότερο επειδή είμαστε «τρελοί/ανόητοι»..Στο δεύτερο μέρος θα σας γράψω τι περίπου πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή κατά την ταπεινή μου γνώμη  για να γίνουν βήματα προόδου.

                                                                     Χρήστος  Διαμαντόπουλος

                                                                            Περιοδοντολόγος

Advertisements

2 thoughts on “Βήματα προόδου:Ο πολίτης (Μέρος Πρώτο)

  1. Καλημέρα Κύριε Διαμαντόπουλε και συγχαρητήρια για το αρθρο σας. Θέτει μια καλή βάση για να αναπτυχθεί ενα ανοικτός διάλογος. Θα αφήσω το κυρίως σώμα του άθρου και θα φτάσω στην τελευταία παράγραφο οπου παραθετετε τα λόγια του Β. Φραγκλίνου και θα τα συνδιάσω με το παρακάτω αρθρο ( http://www.avgi.gr/article/1762144/mexri-900-i-auxisi-tis-forologias-apo-to-2010 ) . ‘Οντας οι πολίτες του Μεσολογγίου μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε ποιά κατηγορία ανήκουμε σύμφωνα με την κλιμακα του Κ. Φραγκλίνου?

    Υ.γ αναγνωρίζω οτι είμαι ενδεχομένως εκτός θέματος του άρθρου σας, όμως θα ήθελα το σχολιό σας.

  2. θα το αναπτυξω σε μελλοντικο αρθρο …Και οι τρεις μας αφορουν..Πχ ειμαστε οκνηροι γιατι περιμενουμε τα πενταμηνα…Ειμαστε περηφανοι γιατι εχουμε 2 μαστερ και δεν επενδυουμε στα χωραφια…Ειμαστε τρελοι γιατι κανουμε φωτοβολταικη επενδυση επειδη η Μπιρμπιλη μας επιδοτει με 55 λεπτα την κιλοβατωρα…την οποια θα χρυσοπληρωσουμε με φορους τωρα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s