Πως το Μεσολόγγι με μικρό κόστος μπορεί να γίνει διεθνής προορισμός

Εικόνα Ένα θέμα που σίγουρα θα έχετε ακούσει είναι τα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού που προσφέρονται για το άθλημα του κανόε-καγιακ και παρόλο τις ελάχιστες υποδομές που υπάρχουν προσελκύει κάθε χρόνο Εθνικές ομάδες οι οποίες πραγματοποιούν την χειμερινή τους προετοιμασία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μάκης Κοτσίρης(μέλος του Δ.Σ)στο tokanoni.wordpress.com, η προσέλευση των ομάδων θα μπορούσε να ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει τώρα αρκεί να είχαν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις που έχουν μικρό κόστος.

Επιπλέον δήλωσε πως πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και κατεύθυνση στον Δήμο μας και με στοχευμένες κινήσεις, μικρού κόστους μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά και σε συνδυασμό με τον Ιαματικό τουρισμό, να γίνουμε και εμείς διεθνής προορισμός.

Αναλυτικά η συνέντευξη :

Ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου πόσα χρόνια λειτουργεί;

Ιδρύθηκε το 1977, αλλά από το 2005, απέκτησε τις υποδομές που βλέπετε και έπαψε να είναι μία σφραγίδα και ένα ντοσιέ! Σήμερα ο Ν.Ο.Μ είναι από τα ελάχιστα σωματεία που διαθέτει, άδεια οικοδομής, άδεια λειτουργίας , παραχωρητήρια, αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Κωδικό Αθλητικής Αναγνώρισης και ότι άλλο προβλέπεται.

 

Σήμερα πόσα μέλη αριθμεί ο Ναυτικός Όμιλος;

Είναι περίπου 65 αλλά τα 35 είναι ενεργά , δηλαδή παρακολουθούν τις δράσεις μας , συμμετέχουν ενεργά και μας βοηθούν οικονομικά με τις συνδρομές τους.

 

Μιλήστε μας λίγο για τα τμήματα που λειτουργούν στο Ναυτικό Όμιλο.

Λειτουργούμε, τμήμα καγιάκ ήρεμων νερών, με 10 περίπου αθλητές τον χειμώνα, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αθλητές μας έχουν διακρίσεις σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και διασυλλογικούς αγώνες.

Λειτουργούμε, τμήμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας , οι ιστιοπλόοι μας προπονούνται στον Πατραϊκό και ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στο Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «Θυσίας» των Βαΐων. Επίσης σε συνεργασία με ιστιοπλόο μας και ιδιοκτήτη ιστιοπλοϊκών σκαφών, σχεδιάζουμε την συμμετοχή της αγωνιστική μας ομάδας, σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες στον Πατραϊκό και Ιόνιο.

Όλο τον χρόνο λειτουργούμε Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, από την οποία έχουν αποφοιτήσει πάνω από 80 νέοι ιστιοπλόοι.

Κάθε καλοκαίρι λειτουργούμε με μεγάλη επιτυχία, Ακαδημία Κολύμβησης , σε συνεργασία με πιστοποιημένους προπονητές και ναυαγοσώστες , τα παιδιά που συμμετέχουν κάθε σεζόν, ξεπερνούν τα 100!!

Επίσης διοργανώνουμε Σχολές Αυτόνομης κατάδυσης (30 νέοι αυτοδύτες) και Ναυαγοσωστικής (20 νέοι ναυαγοσώστες) πάντα με πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον.

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου;

Εμείς δεν προτείνουμε σε κανέναν, οι δράσεις μας είναι γνωστές , όσοι είναι δίπλα μας είναι συνειδητά και συμμετέχουν εθελοντικά όπου μπορούν. Νομίζω οι δραστηριότητες μας αποδεικνύουν ότι πολλοί λίγοι , μπορούν να κάνουν πάρα πολλά , αν έχουν κοινό όραμα και στόχο!!         

Η δημιουργία των εγκαταστάσεων του Ομίλου από πού χρηματοδοτήθηκαν ;

Από χορηγίες φίλων του ομίλου, από τα μέλη του και από το Ίδρυμα χορηγιών «Σταύρος Νιάρχος» . Τα έργα έγιναν με αυτεπιστασία για συμπίεση του κόστους.

Το Μεσολόγγι αποτελεί μια από τις ιδανικότερες περιοχές για το κανόε-καγιάκ ήρεμων νερών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Κάθε χρόνο στην πόλη μας πραγματοποιούν την προετοιμασία τους Εθνικές ομάδες διάφορων χωρών. Σε τι βαθμό έχουμε εκμεταλλευτεί τις ιδανικές αυτές συνθήκες για το άθλημα;

Εικόνα

Στο ελάχιστο,( ρωτήστε τα ξενοδοχεία της πόλης μας, τα εστιατόρια και τα καφέ , αν έχουν έστω και ελάχιστο όφελος από αυτή την δραστηριότητα).

Με λίγες υποδομές, μικρού κόστους , θα μπορούσαμε να έχουν πολλαπλάσιους αθλητές για την χειμερινή τους προετοιμασία στον προπονητικό πεδίο της λιμνοθάλασσας. Ευτυχώς που έχουμε αναπτύξει φιλίες με πολλούς από αυτούς, αλλιώς κάποια στιγμή θα μας διέγραφαν από τον χάρτη τους.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σε τι βαθμό έχει βοηθήσει τον Όμιλο και την δημιουργία   εγκαταστάσεων;

Εικόνα

Μας έχει παραχωρήσει τον χερσαίο χώρο απέναντι από το «Ραδιομέγαρο» για τις προπονήσεις του καγιάκ , με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου  και συνεργαζόμαστε στενά για την δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου .

Είστε ευχαριστημένοι με την βοήθεια που σας παρέχει ο δήμος;

Ο Δήμος επειδή τα χρήματα που διαχειρίζεται για τον αθλητισμό-πολιτισμό είναι σαφώς λιγότερα, πρέπει να ιεραρχεί και να αξιολογεί τις προτάσεις και τις δράσεις που θα υποστηρίζει.

Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερα ….

Γιατί ένας δήμαρχος πρέπει να βάλει ψηλά στην λίστα την ανάπτυξη του Ναυτικού Ομίλου; Τι δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν και τι κέρδος θα έχει για την πόλη μας;

Εικόνα

Ο προπονητικός – αθλητικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας. Όλες οι ξένες αποστολές που μας επισκέπτονται έχουν ταξιδεύσει πολύ και έχουν άποψη. Συνήθως πηγαίνουν στην Αττάλεια της Τουρκίας, στην Σεβίλλη της Ισπανίας, σε περιοχές  της Ιταλίας, της  Πορτογαλίας και αλλού. Οι περιοχές αυτές ξέρουν τι σημαίνει τουριστικό συνάλλαγμα και έχουν καταφέρει να γίνουν παγκόσμιοι προορισμοί!!

Ο Ναυτικός Όμιλος με τα λίγα μέσα και πόρους που διαθέτει , έχει καταφέρει να βάλει την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού στον Ευρωπαϊκό προπονητικό  χάρτη.

Πρέπει  να αλλάξουμε φιλοσοφία και κατεύθυνση στον Δήμο μας και με στοχευμένες κινήσεις, μικρού κόστους μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά και σε συνδυασμό με τον Ιαματικό τουρισμό, να γίνουμε και εμείς διεθνής προορισμός.

Οι Ναυτικοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο δίνουν τον τουριστικό τόνο σε κάθε λιμάνι, είναι         εξ’ αντικειμένου κοσμοπολίτικα στέκια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s